IBM, Storage

IBM Cloud Object Storage Sistemi Nasıl Çalışır?

Voiced by Amazon Polly

Tekrardan merhaba, bu yazı içerisinde IBM Cloud Object Storage ürününün, kullanılabilirliği, güvenilirliği, ölçeklenebilirliği ve güvenliği sağlamak için depolama tanımlı dağınık bir çözümü nasıl kullandığını açıklamaya çalışacağım.

Yine IBM Cloud Object Storage içerisinde kullanılan teknolojileri sizlere anlatmaya çalışacağım.

IBM Cloud Object Storage
IBM Cloud Object Storage

Haydi başlayalım;

Dispersed Storage ( Dağınık Depolama ):

Bu sistem Erasure Coding denilen bir yapı kullanır. Erasure koding , L sembollü bir mesaj M sembollü daha uzun bir mesaja dönüştüren bir ileri hata düzeltme kodudur, öyle ki, orjinal mesaj M sembolün bir  alt kümesinden kurtarılabilir.


Dispersed storage network, dispersed storage nodelarından oluşur. İletişim doğası gereği özel ve güvenlidir. Tek bir storage üzerinde obje ile ilgili tüm içerik yoktur. Verinin tamamını almak için o obje için gerekli olan parçaların tamamının network içinde bulunması gerekir.

Faydaları

  • Minimum admin eforu ile büyük ölçeklenebilirlik sağlar. Sistem Terabayt, Petabayt, Exabytes ve ötesinde veri ile çalışmak için tasarlanmıştır.
  • %100 veri bütünlüğü korur. Verilere her zaman yer yerden erişilebilir. Veriler, eş zamanlı arızaları tolere edebilen bir mimariyle her zaman kullanılabilir.
  • Birden çok sürücü veya sunucunun güvenliği ihlal edilse bile veri gizliliği sağlar. Hareket halindeki veriler ve durağan veriler, tanınmaz hale getirmek için şifrelenir.

Information Dispersal Algorithm ( IDA )

IBM COS sistemi, nesneleri slicerlara ağ bağlantıları yoluyla dağıtan dilimlere ayırmak için Information Dispersal Algorithm ( IDA ) kullanır. Orjinal veriler, bir dizi şifreleme, slicing ve erasure coding ile dönüştürülür.  Bu veri dilimleri IDA kullanılarak yüksek derecede başarısızlık sorunlarına göre Slicerlar üzerinde toplanır.
Dispersed Storagelar da,  verileri almak için yalnızca bir slices’ın alt dilimine ihtiyaç vardır. Dispersal storage sistemi, tek bir siteda ce birden çok siteda cihaz arızalarını tolere edebilir.


IBM COS’ta IDA, depolamanın genel kullanılabilirliğini ve güvenilirliğini tanımlayan paket düzeyinde üç parametre vardır;

Width : Bir veri segmentinin silme kodlamasıyla oluşturulan toplam dilim sayısı

Read Threshold : Bir dilimi okumak için gereken dilim sayısı

Write Threshold : Başarılı bir yazma işlemi için Slicestor nodelarına yazılması gereken sayı

IBM COS sistemi, slicesların yazılması ve okunmasını optimize etmek için SmartWrite ve SmartRead teknolojisini de kullanır, bu da daha yüksek verim ve verimlilik sağlar.

Güvenlik

  • Veri güvenliği IBM COS sistemi üzerindeki SecureSlice sistemi ile sağlanır. SecureSlice, bilgilerin yanlızca tüm bilgiler biliniyor ise deşifre edilebildiği bir şifreleme yöntemi olan All-or-Nothing Transform (AONT) kullanır.
  • Ağ güvenliği, IBM COS sistemi içinde akan tüm ağ trafiği AES ile TLS kullanılarak şifrelenmesi ile sağlanır. Slicestorlar, karmaşık bir güvenlik duvarı veya VPN kurulumu gerektirmeden herhangi bir yere yerleştirilebilir.
  • Retention enabled bucket özelliği ile uyumluluk gereksinimleri sağlanır.

Access Method ( Erişim yöntemi )

Object-based access method: S3 uyumlu bir arayüze, HTTP / Rest API yoluyle erişilir. Basit PUT, GET, DELETE ve LIST komutları, uygulamaların verilere erişmesini sağlar.
Rest API erişiminin avantajları;

  • Internet gecikmesini tölere eder.
  • Programlanabilir depolama sağlar.
  • Büyük miktarda veriye küresel erişim sağlar.

File-based access method: IBM COS, NAS, SMB, CIFS ve NFS protokolleri ile veri aktarımını destekler. Kullanıcılar ve depolama yöneticileri, standart dosya protokolleri üzerinden veri varlıklarını kolayca aktarabilir, erişebilir ve koruyabilir.

Yazılım Tanımlı Veri Depolama

Depolama tanımlı mimari çerçevesinde yazılım tanımlı depolama

Uçtan uca yazılım tanımlı bir storage sistemi ile beraber hız ve verimlilik yoluyla daha yüksek değer ve karlılık sağlayarak işletmelerin rekabet avantajı elde etmelerine yardımcı olabilecek optimize edilmiş BT altyazıları oluşturur ve uygular.

IBM Cloud Object Storage
SDS

SDS karakteri ve faydaları;

  • Düşük maliyetle beraber otomasyonu kolaylaştırır.
  • Sistem yönetimini ve kontrolünü optimize ederek maliyetleri düşüren ve iş gereksinimlerini destekleyen etkili ve verimli kaynak kullanımına izin verir.
  • Kaynak dağıtımı kolaydır.
  • Mevcut kaynakların uygulama gereksinimlerine en uygun şekilde hizalanmasıyla performans ayarı yapar.
  • Kapasite planlamayı kolaylaştırır ve büyük storage poollarını birden fazla servise dağıtılmasını sağlayabilir.
  • Systems of Engagement (SoE) ve Systems of Record (SoR) kullanarak Systems of IBM Insight’ın gelişmiş uygulama konuşlandırmasını sağlar;
    • Cognitive : Cloud
    • Analytics : Mobile
    • Social
    • Security
  • Basit mimari.
  • Neredeyse sınırsız esnek veri ölçeklendirme.
  • Blok, Dosya ve Obje data tiplerini destekler
IBM Cloud Object Storage
SDS

IBM Cloud Object Storage ile Yazılım Tanımlı Veri Depolama

IBM COS sistemi, aynı zamanda donanıma duyarlı olan yazılım tanımlı bir sistemdir. IBM COS yazılımı, daha yeni modelleri ve donanım yeteneklerini destekler. NVMe ve daha büyük veya verimli depolama sunucuları ve disk sürücüleri gibi gelecekteki teknolojileri desteklemenin yolunu da hazırlar.

IBM Cloud Object Storage
IBM SDS

IBM Cloud Object Storage Kullanım Senaryolarına Giriş

  • İlk kategori, geleneksel olarak dosya, blok veya teyp depolama sistemleri tarafından hizmet verilen bilinen ve olgunlaşmış iş yüklerini hedefler
  • İkinci kategori, daha programatik olarak daha esnek olan ve verilere doğrudan erişme ve bunlardan içgörüler elde etme ve daha sonra bunları kullanıcılarar sunma olasılığı daha yüksek olan yeni uygulamalar ve çözümler olan ” Yeni ” iş yüklerini hedefler.
IBM Cloud Object Storage
IBM COS Kullanım Alanları
IBM Cloud Object Storage
Kullanım senaryoları

Bu yazı çok uzamasın diye, kullanım senaryolarının detaylarını bir sonraki yazıya saklıyorum.

Diğer IBM ile ilgili yazılarım için BURAYA

Podcast Avatar
Diabolikss Podcastcilik

Podcast’ime ulaşmak, dinlemek ve abone olmak içinde BURAYA tıklıyoruz lütfen